Wat is een investeringslening?

Ben je voornemens te investeren in een bedrijfsauto, machine, inventaris of computer. Ter vervanging of voor uitbreiding? Vaak gaat het om investeringen die je voor een langere tijd aangaat. Dergelijke investeringen worden bij voorkeur gefinancierd middels een financiering met een looptijd gelijk aan de economische levensduur. In de regel wordt een looptijd aangehouden van 5 jaar.

Credinq heeft een aantal veelvoorkomende vraagstukken voor jou beantwoord.
Bekijk de antwoorden, de voor- en nadelen en laat je inspireren door de tips.

Ontdek hoe Credinq jouw situatie kan verbeteren

Ga voor een vliegende start, een groei in jouw omzet of een consistente winstmarge.
Credinq helpt jouw onderneming met passende financiers per doel.

Plaats je financieringsverzoek op Credinq24 buff.ly/2SlqTyX. Voor de eerste 50 nieuwe volgers op LinkedIn https://buff.ly/2CFNhgV, stuur een email naar support@credinq24.nl en ontvang een gratis couponcode voor een plaatsing. #mkb #financiering #accountant #bank

Geplaatst door Credinq24 op Vrijdag 26 oktober 2018

Start financieringsaanvraag

Voorbeeld berekening

    – Investering in een machine EUR 75.000,-
    – Geen restwaarde
    – Looptijd 5 jaar, met gelijkblijvende aflossingen
        – Aflossing EUR 15.000,- per jaar
        – Rente (3%) EUR 2.025,- eerste jaar
        – Rente (3%)  EUR 225,- laatste 5de jaar
    – Looptijd 5 jaar, met gelijkblijvende termijnen voor rente (3%) en aflossing
        – Termijn EUR 16.376,59 per jaar

Wat is het verschil tussen economische levensduur en technische levensduur?

Een bedrijfsauto kan bijvoorbeeld maximaal 300.000 km rijden. Als je jaarlijks 30.000 km rijdt, is de technische levensduur 10 jaar. Na enkele jaren moet je veelal groot onderhoud uitvoeren. Ook zijn dan weer nieuwe modellen beschikbaar die zuiniger zijn. In de regel is het verstandig om een bedrijfsauto na ongeveer 5 jaar in te ruilen. De economische levensduur is dan verstrekken. Zo voorkom je hoge kosten aan groot onderhoud en kan je weer gebruik maken van een nieuw model, die mogelijk weer zuiniger is.

In welke situatie zou ik een machine of vervoermiddel willen financieren?

Investeringen in een machine of bedrijfsauto drukken doorgaans zwaar op de liquiditeitspositie van een onderneming als deze worden betaald met aanwezig spaargeld of gebruik van het werkkapitaal financiering. Afhankelijk van de levensduur en de terugverdientijd van deze investering zal het geld vaak enkele jaren vast zitten. Let daarom goed op dat je voldoende financiële ruimte overhoudt om je rekeningen te kunnen betalen.

Tip: Het is niet verstandig om een werkkapitaal financiering te gebruiken voor investeringen in machines, bedrijfsauto’s of inventaris. Met een financiering kan je deze investering gespreid betalen en kan je je werkkapitaalkrediet gebruiken waarvoor het bedoeld is, namelijk het financieren van debiteuren, voorraad en lopende kosten.

Op welke manier zou een financiering je kunnen helpen?

Het financieren van een investeringheeft als voordeel dat je het bedrag voor bijvoorbeeld een machine of bedrijfsauto niet in één keer hoeft te betalen, hierdoor blijven er meer liquide middelen beschikbaar voor andere zaken.

Waarom moet ik in 5 jaar de financiering aflossen?

De economische levensduur van een machine, bedrijfsauto of inventaris is in de regel 5 jaar (computers vaak 2 tot 3 jaar). De looptijd van de financiering is afgestemd op deze economische levensduur. Als je bijvoorbeeld een machine na 5 jaar inruilt, zal je nog wel een inruilwaarde ontvangen. De meeste financiers houden geen rekening met deze inruilwaarde, je lost in 5 jaar dan de volledige financiering af. Enkele financieringsvormen houden wel rekening met de mogelijke inruilwaarde, zoals lease.

Voor- en nadelen van investeringslening

Voordelen

 • Het geeft je als bedrijf de mogelijkheid om groei te versnellen en of kosten te verlagen, wanneer je uitbreidt of bijvoorbeeld een machine vervangt die in eerste instantie werd gehuurd.
 • Je hoeft hiervoor dan niet je spaargeld of werkkapitaal financiering aan te spreken, waardoor je voldoende financiële ruimte behoudt.
 • De economische levensduur is gelijk aan de looptijd van de lening, waardoor de opbrengsten en uitgaven meer in evenwicht zijn in deze periode.

Nadelen

 • Aan een financiering zijn uitgaven voorwaarden verbonden. Bij uitgaven kan je denken aan aflossingen en rentekosten. De voorwaarden zijn de looptijd en de zekerheden. Als je een machine financiert wordt deze in de regel door de bank verpand. Dit betekent dat de bank deze machine met een voorkeur mag verkopen, als je niet voldoet aan je betaalverplichtingen.

De risico’s van een financiering voor een bedrijfsauto, machine, inventaris of computer.

 • Een financiering voor bedrijfsauto’s, machines, inventaris of computers is geld wat je leent van een financier. Dergelijke financieringen zal je in de regel in 5 jaar volledig terugbetaald moeten hebben. Dit zijn in de regel grote uitgaven, die je per maand moet doen.
 • Als je niet aan je betaalverplichtingen kan voldoen heeft de financier de mogelijkheid de machine of bedrijfsauto bij voorkeur te verkopen om daarmee de financiering af te lossen.
 • Sprake kan zijn van relatief hoge kosten, wat een kritische vergelijking van de verschillende financiers wenselijk maakt.

Verminder de risico’s en laat je adviseren

Waarom kiezen voor Credinq?

 • Volledige online aanvraag
 • 100% Onafhankelijk
 • Transparant vergelijken
 • Alleen reactie van investeerders die bij je aanvraag passen
 • Matchmaking op basis van cijfers
 • Meest volledige vergelijking

Tips over financieringen voor een bedrijfsauto, machine, inventaris of computer: op tijd aanvragen, doorlooptijd, welke informatie nodig, hoe lang geldig

 • Als je een bedrijfsauto, machine, inventaris of computer gaat financieren, is het verstandig om vooraf de kosten duidelijk te hebben. Wat ga je per maand betalen?
 • Bij veel investeringen kan je vooraf ook heel concreet maken wat je hiermee gaat verdienen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een bedrijfsauto bespaar je mogelijk op vrachtkosten. Zijn deze besparingen groter dan de maandelijkse kosten van de financiering?
 • Zorg dat je je informatie op orde hebt, dit helpt bij het verkorten van de doorlooptijd
 • De volgende informatie is in de regel relevant bij aanvragen van een financiering voor een bedrijfsauto, machine, inventaris of computer:
  • Jaarrekening van de afgelopen 3 jaar
  • Offerte van de investering

Tip: de winst na belasting (bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma: minus het inkomen van de ondernemer) + afschrijvingen moeten voldoende zijn voor investeringen en jaarlijkse aflossingen. Zie het onderstaande voorbeeld:

 • Winst na belasting EUR 25.000,-
 • Afschrijvingen EUR 15.000,-
 • Beschikbaar voor investeringen en jaarlijkse aflossingen EUR 40.000,-
 • Kleine investeringen EUR 5.000,-
 • Aflossingen bestaande leningen EUR 10.000,-
 • Over EUR 25.000,-

In dit voorbeeld hou je jaarlijks EUR 25.000,- over. Een nieuwe financiering, waarbij de jaarlijkse aflossingen EUR 10.000,- zijn, zou je volgens deze berekening moeten kunnen betalen. Een dergelijke rekensom wordt in de regel ook door financiers gemaakt.

Vergelijk de verschillende financierings mogelijkheden

Wat is het verschil tussen een annuïtaire (lease) en lineaire aflossing?

 • Bij een annuïtaire aflossing blijft het maandelijkse bedrag voor aflossing en rente tijdens de looptijd van de lening gelijk. Gedurende de looptijd betaal je steeds meer aan aflossing en daardoor dus steeds minder aan rente.
 • Bij een lineaire aflossing, los je elke maand hetzelfde bedrag af. Je rente is in de eerste jaren hoog en wordt jaarlijks lager. Je maandlasten dalen dus tijdens de looptijd van de financiering.

Waarom zou je de verschillende aanbieders willen vergelijken?

 • Vergelijking van rente- en overige kosten.
 • Vergelijking van voorwaarden.
 • “Het wedden op 1 paard” is niet handig. Door bij meerdere financiers een aanvraag in te dienen, vergroot je de kans op een succesvolle transactie.
 • Vergelijking van doorlooptijd.

Waar moet je op letten?

Staar je bij financiering niet blind op de rente. Kijk ook naar andere kosten
en voorwaarden die aanbieders van startkapitaal financieringen toepassen.
Let bij deze vergelijken vooral op:
 1. Rente
 2. Provisies en overige kosten
 3. Voorwaarden financiering
 4. Zekerheden

Kom je er nog niet helemaal uit?

Bekijk de veelgestelde vragen of neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Wat kost het registreren als financier?

Het registreren als financier is maatwerk, hiervoor zal verdere afstemming nodig zijn. In geval van vragen mail naar [email protected].


Lees meer
Wanneer kan ik een verzoek – lead selecteren als financier / accountant?

Je kunt een verzoek – lead selecteren na registratie en goedkeuring van je registratie door Credinq. Credinq zal registratie binnen 24 uur beoordelen.


Lees meer
Wat is EBITDA?

EBITDA is winst voor belasting, rente en afschrijvingen. De EBITDA-ratio is de EBITDA gedeeld door de omzet. Indien je net begonnen bent met je bedrijf, je deze gegevens nog niet voorhanden hebt, heb je bij het plaatsen van het verzoek de mogelijkheid om je als starter aan te merken. De EBITDA-ratio wordt door Credinq automatisch […]
Lees meer

Wat is solvabiliteit?

Solvabiliteit is het eigen vermogen gedeeld door het totaal vermogen voor financiering. De Solvabiliteitsratio wordt door Credinq automatisch berekend.


Lees meer
Moet ik al jaarcijfers of inkomensgegevens aanleveren?

Nee, voor het plaatsen van een begeleidings- of financieringsverzoek zijn geen jaarcijfers of inkomensgegevens nodig.


Lees meer
Neem contact op

Direct aan de slag om jouw doel te bereiken?

Ga voor een vliegende start, een groei in jouw omzet of een consistente winstmarge.
Credinq helpt jouw onderneming met passende financiers per doel.

Start financieringsaanvraag