Kopen of huren van een bedrijfspand voor eigen gebruik?

Voor veel ondernemers is de vraag “kopen of huren van een bedrijfspand voor eigen gebruik” een lastige keuze. Als je een bedrijfspand koopt, zal je tenminste 1/3 deel van de investering met eigen geld moeten doen. Dit is dus een belangrijk keuzecriteria. Ook als je een bedrijfspand koopt, doe je dit niet voor een paar jaar. Met het huren van een bedrijfspand ben je in dit geval flexibeler. Meestal wordt een looptijd van 5 jaar afgesproken, kortere perioden zijn natuurlijk in overleg ook mogelijk. Met een huurgarantie (veelal 1 tot 3 maanden huur) kan je in de meeste gevallen zonder een uitgebreid ondernemersplan een pand huren. Voor het kopen een pand zullen door de bank meer eisen worden gesteld.

Credinq heeft een aantal veelvoorkomende vraagstukken voor jou beantwoord.
Bekijk de antwoorden, de voor- en nadelen en laat je inspireren door de tips.

Ontdek hoe Credinq jouw situatie kan verbeteren

Ga voor een vliegende start, een groei in jouw omzet of een consistente winstmarge.
Credinq helpt jouw onderneming met passende financiers per doel.

Plaats je financieringsverzoek op Credinq24 buff.ly/2SlqTyX. Voor de eerste 50 nieuwe volgers op LinkedIn https://buff.ly/2CFNhgV, stuur een email naar support@credinq24.nl en ontvang een gratis couponcode voor een plaatsing. #mkb #financiering #accountant #bank

Geplaatst door Credinq24 op Vrijdag 26 oktober 2018

Start financieringsaanvraag

Wat is een financiering van een bedrijfspand voor eigen gebruik?

Als je de keuze hebt gemaakt om een bedrijfspand te kopen voor eigen gebruik, kan je dat in de meeste gevallen niet met spaargeld betalen. Voor maximaal 2/3 deel van de investering kan je hiervoor een financiering aanvragen. Vaak wordt een looptijd van 20 jaar afgesproken, waarin deze financiering moet worden afgelost.

Voorbeeld berekening

Aankoop bedrijfspand EUR 250.000,-
Kosten Koper (6%) EUR 15.000,-
Verbouwing EUR 35.000,-
Totale investering EUR 300.000,-
Spaargeld EUR 100.000,-
Financiering EUR 200.000,-

KopenHuren
Onderhoud & kosten EUR 4.500,- Jaarlijkse huur EUR 30.000,-
Rente bank 3% EUR 6.000,-
Aflossing (in 20 jaar)

EUR 10.000,-

Totaal EUR 20.500,- Totaal EUR 30.000,-

In het voorbeeld lijkt het kopen van een bedrijfspand veel interessanter, maar het betekent wel dat je in dit voorbeeld EUR 100.000,- gespaard moet hebben. Met dit spaargeld kan je ook andere investeringen doen, waarmee geld kan worden verdiend. Het verschil tussen kopen en huren bedraagt EUR 9.500,- dit zou je ook kunnen zien als het rendement op je spaargeld, die je voor deze investering hebt ingebracht. In dit geval 9,5% (EUR 9.500,- / EUR 100.000,-).

Tip: Als je een bedrijfspand koopt, zal je de financiering in de meeste gevallen in 20 jaar moeten aflossen. Het aflossen wordt vaak ook wel gezien als sparen. Als het
bedrijfspand zijn waarde behoudt klopt deze redenering, maar niet alle bedrijfspanden behouden hun waarde. Voor panden die ouder zijn dan 15 of 20 jaar, zal in veel gevallen een flinke verbouwing nodig zijn. Dit kan de waarde verlagen van een bedrijfspand.

Waarom moet ik in 20 jaar de gehele financiering aflossen?

Voor een woning geldt veelal een looptijd van 30 jaar, waarbij je soms ook een deel aflossingsvrij kan financieren. Een bedrijfspand is veelal minder waardevast dan een woning, zeker als de economische situatie verslechtert. Om dit risico voor een financier te verkleinen, worden deze financieringen sneller afgelost. Voor bedrijfspanden met specifieke kenmerken (bijvoorbeeld een klimhal), kunnen zelfs nog kortere looptijden worden afgesproken.

Wat is het verschil tussen het bedrijfspand voor eigen gebruik en commercieel vastgoed?

Zoals het woord al aangeeft wordt een bedrijfspand voor eigen gebruik gebruikt door de ondernemer zelf. Bij commercieel vastgoed verhuurt de eigenaar het bedrijfspand aan een ondernemer.

Op welke manier zou de financiering van een bedrijfspand je kunnen helpen?

 • Het voorkomt dat er teveel eigen middelen moeten worden aangewend, die wellicht anders beter tot hun recht komen, bijvoorbeeld als werkkapitaal.
 • De kosten die gepaard gaan met de financiering liggen vaak lager dan huurlasten. Zie het eerdere rekenvoorbeeld.

Voor- en nadelen van investeringslening

Voordelen

 • Mogelijke vermogensopbouw door waardestijging.
 • Je bent de baas over het pand en bepaalt hoe het eruit ziet. Je bent niet afhankelijk van voorwaarden van een verhuurder.
 • Maandelijks lagere kosten mogelijk.

Nadelen

 • Een aanzienlijke eigen inbreng van spaargeld, vaak 1/3 deel van de investering.
 • Kosten voor aankoop, financiering en onderhoud.
 • Minder flexibel, je zit voor een langere tijd aan de locatie en ruimte vast. Huur opzeggen gaat vaak sneller dan het verkopen van een bedrijfspand. De ruimte moet passen bij de diverse (groei-)plannen.
 • Mogelijk vermogensverlies door waardedaling.

De risico’s van een financiering van een bedrijfspand voor eigen gebruik?

 • De rentekosten zijn bij deze financieringen een behoorlijke kostenpost. Je kunt kiezen tussen een variabele rente (wordt elke maand of 3 maanden aangepast aan de rente-ontwikkeling) of een vaste rente (de rente staat gedurende enkele jaren vast). Een variabele rente is in de meeste gevallen goedkoper dan een vaste rente, echter loop je bij een variabele rente wel een renterisico. Als de rente stijgt, ga je automatisch meer rente betalen.
 • De financier zal in de regel bepaalde zekerheden vragen, denk met name aan het vestigen van een hypotheek. Dit betekent dat wanneer je niet in staat bent te voldoen aan de verplichtingen, de financier het recht heeft het bedrijfspand te verkopen.
 • Kijk bij de aankoop van een bedrijfspand goed naar de “courantheid” van het object, dus de mate waarin het verhandelbaar is. Het pand moet te allen tijde toekomstbestendig zijn. Dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat het pand met je mee kan groeien of dat het pand past bij de vraag in de markt van dat moment zodat je het kunt verhandelen aan een andere partij, of succesvol verhuren.

Verminder de risico’s en laat je adviseren

Waarom kiezen voor Credinq?

 • Volledige online aanvraag
 • 100% Onafhankelijk
 • Transparant vergelijken
 • Alleen reactie van investeerders die bij je aanvraag passen
 • Matchmaking op basis van cijfers
 • Meest volledige vergelijking

Tips over financiering van een bedrijfspand

 • Probeer bij het maken van je plannen inzicht te verkrijgen welke functie het pand op korte en lang termijn dient te vervullen. Voorziet het pand in het meegroeien met de onderneming. Welke financiële impact heeft de aankoop bij groeiplannen, waarvoor mogelijk ook spaargeld nodig is. Neem dit soort zaken mee in je overweging bij de aankoop van een bedrijfspand.
 • Zorg dat je de benodigde informatie op orde hebt, dit helpt bij het verkorten van de doorlooptijd.
 • De volgende informatie is in de regel relevant bij aanvragen van een financiering voor een bedrijfspand voor eigen gebruik:
  • Jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar
  • Taxatierapport van het aan te kopen bedrijfspand
  • Een prognose voor de komende 2 jaar.

Vergelijk de verschillende financierings mogelijkheden

Wat is het verschil tussen een annuïtaire en lineaire aflossing?

 • Bij een annuïtaire aflossing blijft het maandelijkse bedrag voor aflossing en rente tijdens de looptijd van de lening gelijk. Gedurende de looptijd betaal je steeds meer aan aflossing en daardoor dus steeds minder aan rente.
 • Bij een lineaire aflossing, los je elke maand hetzelfde bedrag af. Je rente is in de eerste jaren hoog en wordt jaarlijks lager. Je maandlasten dalen dus tijdens de looptijd van de financiering.

Waarom zou je de verschillende aanbieders willen vergelijken?

 • Vergelijking van rente- en overige kosten.
 • Vergelijking van voorwaarden.
 • “Het wedden op 1 paard” is niet handig. Door bij meerdere financiers een aanvraag in te dienen, vergroot je de kans op een succesvolle transactie.
 • Vergelijking van doorlooptijd.

Waar moet je op letten?

Staar je bij financiering niet blind op de rente. Kijk ook naar andere kosten
en voorwaarden die aanbieders van startkapitaal financieringen toepassen.
Let bij deze vergelijken vooral op:
 1. Rente
 2. Provisies en overige kosten
 3. Voorwaarden financiering
 4. Zekerheden

Kom je er nog niet helemaal uit?

Bekijk de veelgestelde vragen of neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Wat kost het registreren als financier?

Het registreren als financier is maatwerk, hiervoor zal verdere afstemming nodig zijn. In geval van vragen mail naar [email protected].


Lees meer
Wat houdt een goedkeuring van de registratie door Credinq in?

Voor Credinq is betrouwbaarheid van de financier of accountant van groot belang. Om deze reden zal door Credinq een research worden uitgevoerd op de achtergrond van de financier of accountant.


Lees meer
Wanneer kan ik een verzoek – lead selecteren als financier / accountant?

Je kunt een verzoek – lead selecteren na registratie en goedkeuring van je registratie door Credinq. Credinq zal registratie binnen 24 uur beoordelen.


Lees meer
Waarom betaal ik een plaatsingsfee?

Om een kwalitatief hoogwaardig platform met serieuze aanvragen in stand te houden en daarmee ook serieuze financiers te interesseren vragen we een beperkte fee.


Lees meer
Neem contact op

Direct aan de slag om jouw doel te bereiken?

Ga voor een vliegende start, een groei in jouw omzet of een consistente winstmarge.
Credinq helpt jouw onderneming met passende financiers per doel.

Start financieringsaanvraag