Is een investeringslening een oplossing voor jouw bedrijfssituatie?

U bent voornemens te investeren in een nieuw bedrijfspand of in een bedrijfsmiddel, zoals een machine of een vervoermiddel. Of het nou voor vervanging is of voor uitbreiding, vaak gaat het dan om materiële vaste activa die voor een langere periode in de onderneming zullen blijven. Dergelijke activa worden bij voorkeur gefinancierd met leningen die minstens even lang lopen als delevensduur van het gefinancierde materieel.

Credinq heeft een aantal veelvoorkomende vraagstukken voor jou beantwoord.
Bekijk de antwoorden, de voor- en nadelen en laat je inspireren door de tips.

Ontdek hoe Credinq jouw situatie kan verbeteren

Ga voor een vliegende start, een groei in jouw omzet of een consistente winstmarge.
Credinq helpt jouw onderneming met passende financiers per doel.

Plaats je financieringsverzoek op Credinq24 buff.ly/2SlqTyX. Voor de eerste 50 nieuwe volgers op LinkedIn https://buff.ly/2CFNhgV, stuur een email naar support@credinq24.nl en ontvang een gratis couponcode voor een plaatsing. #mkb #financiering #accountant #bank

Geplaatst door Credinq24 op Vrijdag 26 oktober 2018

Start financieringsaanvraag

Wat is investeringskapitaal?

Dat is geld dat jezelf niet beschikbaar hebt, maar toch nodig hebt voor een nieuw bedrijfspand of een bedrijfsmiddel, zoals een machine of een vervoermiddel.

Voorbeeld berekening

Stel je bent social media expert en hebt net een leuke opdracht gekregen met een waarde van € 10.000,-. Met de klus ben je 30 dagen bezig. Afgesproken is dat je na oplevering van de opdracht binnen 30 dagen wordt betaald. Om de opdracht te kunnen uitvoeren, moet je € 8.000,- aan uitgaven doen.

Een werkkapitaalfinanciering van € 8.000,- kan je in dit geval helpen om de periode van 60 dagen (30 dagen uitvoering van opdracht + 30 dagen betaaltermijn) te overbruggen.
Als je klant de opdracht betaald heeft, los je hiermee je werkkapitaalfinanciering af.
In het voorbeeld hou je € 2.000,- over (€ 10.000,- min € 8.000,-).

Tip: zeker als je net start is het belangrijk dat je een goed inzicht hebt in je ontvangsten en uitgaven. Dit kan je doen met een liquiditeitsprognose, dit voorkomt vervelende verrassingen. Klik op liquiditeitsprognose om hier meer over te weten te komen.

In welke situatie zou ik een machine of vervoermiddel willen financieren?

Investeringen drukken doorgaans zwaar op de liquiditeitspositie van een onderneming. Afhankelijk van de levensduur van het actief, zal de terugverdientijd één of meerdere jaren zijn. Dit houdt in dat u verder moet kijken dan het moment van aanschaf. Het geld dat u investeert komt vast te zitten en kan niet heel gemakkelijk weer vrij worden gemaakt. Let u er daarom goed op dat voldoende financiële ruimte overhoudt om ook de pieken en dalen in uw werkkapitaal behoefte in te kunnen vullen.

Op welke manier zou een investeringsfinanciering je kunnen helpen?

Het financieren van een investering heeft als voordeel dat je het bedrag voor bijvoorbeeld een machine of vervoermiddel niet in één keer hoeft te betalen, hierdoor blijven er meer liquide middelen beschikbaar voor andere zaken.

Voor- en nadelen van investeringslening

Voordelen

 • Het geeft je als bedrijf de mogelijkheid om groei te versnellen en of kostente verlagen, wanneer je uitbreidt of bijvoorbeeld een machine vervangt die in eerste instantie werd gehuurd.

Nadelen

 • Aan een investeringskapitaal financiering zijn kosten en voorwaarden verbonden. Bij kosten kan je denken aan afsluitkosten en reguliere rentekosten. De voorwaarden vertellen meer over de wijze waarop over definanciering kan worden beschikt. De verantwoording die je aflegt gaat daarmee verder dan alleen aan jezelf, maar daarbij dan ook aan de financier van de investering. De courantheid van de investering bepaald mede het renteniveau, lees de rente opslag.

De risico’s van een investeringslening

 • Wordt er investeringskapitaal verstrekt aan jouw onderneming, dan bestaat er het risico dat je het geld niet (geheel) terug betaald aan de geldverstrekker, bijvoorbeeld omdat je bedrijf niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen (je kredietwaardigheid). Om dat risico af te dekken zal de financier altijd een zekere vergoeding verlangen voor het risico dat zij lopen om jouw bedrijf van geld te voorzien.
 • Het teveel betalen, de tarieven en voorwaarden lopen sterk uiteen, wat een kritische vergelijking van de aanbieders wenselijk maakt.
 • De financier kan bepaalde zekerheden vragen indien mogelijk. Wil je namelijk een grotere kans op het verkrijgen van een financiering? En wil je uitzicht op een lagere rente, vergoeding of tegenprestatie op de verkregen financiering? Dan zul je de financier meer zekerheid moeten geven.

Verminder de risico’s en laat je adviseren

Waarom kiezen voor Credinq?

 • Volledige online aanvraag
 • 100% Onafhankelijk
 • Transparant vergelijken
 • Alleen reactie van investeerders die bij je aanvraag passen
 • Matchmaking op basis van cijfers
 • Meest volledige vergelijking

Tips over investeringslening

Maak een inschatting

Probeer bij het maken van het ondernemersplan inzichtelijk te krijgen wanneer extra liquiditeit in de vorm van financiering gewenst is, anticipeer op het feit dat een aanvraag een bepaalde tijd in beslag kan nemen, en neem dit mee in de planning.

Verzamel de juiste informatie

Zorg dat je je informatie op orde hebt, dit helpt bij het verkleinen van de doorlooptijd.

de volgende informatie is in de regel relevant bij aanvragen van
een startkapitaal financiering:
 1. Goed ondernemersplan
 2. Liquiditeitsprognose

Let op: Staar je bij financiering niet blind op de rente. Kijk ook naar de overige kosten zoals provisies. Per aanbieder kunnen ook de voorwaarden verschillen.

Vergelijk de verschillende financierings mogelijkheden

Waarom is vergelijken belangrijk?

 1. Doorlooptijd van de aanvraag, hoe snel heb je de financiering nodig?
 2. Rente- en overige kosten van de investeringsfinanciering
 3. Voorwaarden van de investeringsfinanciering
 4. De vormen van startkapitaal financieringen die worden aangeboden door diverse financiers

Waar moet je op letten?

Staar je bij financiering niet blind op de rente. Kijk ook naar andere kosten
en voorwaarden die aanbieders van startkapitaal financieringen toepassen.
Let bij deze vergelijken vooral op:
 1. Rente
 2. Provisies en overige kosten
 3. Voorwaarden financiering
 4. Zekerheden

Kom je er nog niet helemaal uit?

Bekijk de veelgestelde vragen of neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Wat kost het registreren als financier?

Het registreren als financier is maatwerk, hiervoor zal verdere afstemming nodig zijn. In geval van vragen mail naar [email protected].


Lees meer
Wat houdt een goedkeuring van de registratie door Credinq in?

Voor Credinq is betrouwbaarheid van de financier of accountant van groot belang. Om deze reden zal door Credinq een research worden uitgevoerd op de achtergrond van de financier of accountant.


Lees meer
Wanneer kan ik een verzoek – lead selecteren als financier / accountant?

Je kunt een verzoek – lead selecteren na registratie en goedkeuring van je registratie door Credinq. Credinq zal registratie binnen 24 uur beoordelen.


Lees meer
Is een financieringsspecialist gescreend?

Ja, we controleren de achtergrond van een financieringsspecialist uitgebreid. Op basis van de reviews vindt er ook een beoordeling plaats. Credinq accepteert geen verdere aansprakelijkheid ten aanzien van de het inhoudelijke proces.


Lees meer
Wat gebeurd er na de koop van een lead?

De plaatser ontvangt een email dat je geïnteresseerd bent, hij ontvangt je contactgegevens. De financieringsspecialist ontvangt bij de koop de contactgegevens van de aanvrager.


Lees meer
Hoe selecteer ik een begeleidingsverzoek?

Door op de marktplaats op het (winkelwagen icoontje) te klikken kunt u de lead kopen.


Lees meer
Wat gebeurd er na een match van je financieringsverzoek?

De plaatser ontvangt een notificatie dat je geïnteresseerd bent, hij ontvangt je contactgegevens. De financier ontvangt bij match de contactgegevens van de plaatser.


Lees meer
Wat houdt ‘100% garantie op reactie, anders geld terug’ in?

Credinq hanteert een 100% garantie op een reactie van tenminste 1 financier bij het plaatsen van een financieringsverzoek, anders wordt de plaatsingsfee van het betreffende verzoek – op verzoek van de plaatser – geretourneerd.


Lees meer
Is een financier gescreend?

Ja, we controleren de achtergrond van een financier uitgebreid. Op basis van de reviews vindt er ook een beoordeling plaats. Credinq accepteert geen verdere aansprakelijkheid ten aanzien van de het inhoudelijke proces.


Lees meer
Blijf ik altijd anoniem?

Ja, behoudens voor de geïnteresseerde partijen, zij ontvangen na getoonde interesse jouw contactgegevens. Deze partijen zijn door ons gescreend.


Lees meer
Neem contact op

Direct aan de slag om jouw doel te bereiken?

Ga voor een vliegende start, een groei in jouw omzet of een consistente winstmarge.
Credinq helpt jouw onderneming met passende financiers per doel.

Start financieringsaanvraag