Is werkkapitaalfinanciering een oplossing voor jouw bedrijfssituatie?

Werkkapitaal is het geld dat je nodig hebt om bijvoorbeeld inkopen te kunnen doen, personeel te betalen en belasting af te dragen. Door je ontvangsten en uitgaven op een rijtje te zetten (bijvoorbeeld op maandbasis) kan je een inschatting maken hoeveel werkkapitaal je nodig hebt.

Credinq heeft een aantal veelvoorkomende vraagstukken voor jou beantwoord.
Bekijk de antwoorden, de voor- en nadelen en laat je inspireren door de tips.

Ontdek hoe Credinq jouw situatie kan verbeteren

Ga voor een vliegende start, een groei in jouw omzet of een consistente winstmarge.
Credinq helpt jouw onderneming met passende financiers per doel.

Plaats je financieringsverzoek op Credinq24 buff.ly/2SlqTyX. Voor de eerste 50 nieuwe volgers op LinkedIn https://buff.ly/2CFNhgV, stuur een email naar support@credinq24.nl en ontvang een gratis couponcode voor een plaatsing. #mkb #financiering #accountant #bank

Geplaatst door Credinq24 op Vrijdag 26 oktober 2018

Start financieringsaanvraag

Op welke manier zou de werk-
kapitaalfinanciering je kunnen helpen?

Een werkkapitaalfinanciering helpt je om de periode te overbruggen,
waarin je voor een opdracht wel uitgaven hebt, maar nog geen ontvangsten.

Voor de meeste bedrijven geldt dat de uitgaven voor de ontvangsten gaan. Als je een opdracht krijgt moet je veelal eerst uitgaven doen, zoals bijvoorbeeld huur, salaris en telefoonkostenbetalen. Daarnaast betalen klanten vaak niet direct. In sommige gevallen kan het wel 60 dagen of langer duren voordat je betaald wordt. Om deze periode te overbruggen is het financieren van werkkapitaal een uitkomst.

Voorbeeld berekening

Stel je bent social media expert en hebt net een leuke opdracht gekregen met een waarde van € 10.000,-. Met de klus ben je 30 dagen bezig. Afgesproken is dat je na oplevering van de opdracht binnen 30 dagen wordt betaald. Om de opdracht te kunnen uitvoeren, moet je € 8.000,- aan uitgaven doen.

Een werkkapitaalfinanciering van € 8.000,- kan je in dit geval helpen om de periode van 60 dagen (30 dagen uitvoering van opdracht + 30 dagen betaaltermijn) te overbruggen.
Als je klant de opdracht betaald heeft, los je hiermee je werkkapitaalfinanciering af.
In het voorbeeld hou je € 2.000,- over (€ 10.000,- min € 8.000,-).

Tip: zeker als je net start is het belangrijk dat je een goed inzicht hebt in je ontvangsten en uitgaven. Dit kan je doen met een liquiditeitsprognose, dit voorkomt vervelende verrassingen. Klik op liquiditeitsprognose om hier meer over te weten te komen.

Waarom zou ik een werkkapitaalfinanciering
aanvragen als ik spaargeld heb?

Het gebruik van spaargeld is natuurlijk goedkoper dan een werkkapitaalfinanciering,
je hoeft immers geen rente te betalen. Toch kan het handig zijn om een werkkapitaal-financiering aan te vragen. Je spaargeld kan je dan als extra reserve aanhouden voor perioden waarin je minder verdient.

Voor- en nadelen van werkkapitaalfinanciering

Voordelen

 • Het geeft je rust om een opdracht goed uit te voeren. Je weet immers dat je je uitgaven kunt betalen.
 • Het geeft je de ruimte om te groeien. Bepaalde vormen van werkkapitaalfinanciering groeien automatisch mee met je omzet.

Nadelen

 • Aan een werkkapitaalfinanciering zijn kosten en voorwaarden verbonden. Bij kosten kan je denken aan rente, provisies en afsluitkosten. De voorwaarden gaan over de wijze waarop de financiering beschikbaar wordt gesteld, maar ook over de zekerheden die je moet verstrekken aan de financier. Vaak zijn alle bezittingen van je bedrijf verpand aan de financier. In sommige gevallen moet je ook persoonlijk garant staan voor een bepaald bedrag.

De risico’s van een werkkapitaalfinanciering

 • Een werkkapitaalfinanciering is geld wat je leent van een financier. Na betaling van je klant zal je deze financiering weer moeten terug betalen.
 • Als je niet meer voldoet aan de voorwaarden van de financier kan de financiering worden verlaagd of worden ingetrokken. Ook kan de rente worden verhoogd of kan gevraagd worden extra zekerheden te verstrekken.
 • Sprake kan zijn van relatief hoge kosten, wat een kritische vergelijking van de verschillende financiers wenselijk maakt.

Verminder de risico’s en laat je adviseren

Waarom kiezen voor Credinq?

 • Volledige online aanvraag
 • 100% Onafhankelijk
 • Transparant vergelijken
 • Alleen reactie van investeerders die bij je aanvraag passen
 • Matchmaking op basis van cijfers
 • Meest volledige vergelijking

Tips over werkkapitaalfinanciering

Maak een inschatting

Voor jezelf moet je een goede inschatting maken hoeveel werkkapitaal je nodig hebt. Dit doe je door je toekomstige ontvangsten en uitgaven inzichtelijk te maken. Een liquiditeitsprognose kan je hierbij goed helpen. Als je het werkkapitaal te laag inschat, kan je liquiditeitsproblemen krijgen. Dit is wat je als ondernemer niet wilt.

Verzamel de juiste informatie

De volgende informatie is in de regel relevant bij aanvragen van een werkkapitaalfinanciering:

 • recente jaarcijfers (afgelopen jaar en 2 voorafgaande jaren).
 • inzage in actuele positie voorraden, debiteuren en crediteuren.
 • een actuele liquiditeitsprognose.

Zorg dat je boekhouding compleet is

Wanneer je boekhouding helemaal bij is, kan je direct de meest actuele stukken aanbieden. Dit versneld de doorlooptijd én de slagingskans! De doorlooptijd bij de financier is soms enkele dagen, maar bij complexere verzoeken kan de doorlooptijd oplopen naar enkele weken.

Let op: Staar je bij financiering niet blind op de rente. Kijk ook naar de overige kosten zoals provisies. Per aanbieder kunnen ook de voorwaarden verschillen.

Vergelijk de verschillende financierings mogelijkheden

Waarom is vergelijken belangrijk?

Ontdek welke doorlooptijd van de aanvraag het best past bij jouw situatie.
Vraag jezelf af hoe snel heb je de financiering nodig hebt en vergelijk de aanbieders.
Daarnaast variëren de rente- en overige kosten van de werkkapitaal-financiering. Hoeveel ben jij bereid te spenderen om jouw doel te behalen? Als laatst is het verstandig de verschillende voorwaarden van iedere aanbieder te vergelijken.

Kom je er nog niet helemaal uit?

Bekijk de veelgestelde vragen of neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Wat kost het registreren als financier?

Het registreren als financier is maatwerk, hiervoor zal verdere afstemming nodig zijn. In geval van vragen mail naar [email protected].


Lees meer
Wat houdt een goedkeuring van de registratie door Credinq in?

Voor Credinq is betrouwbaarheid van de financier of accountant van groot belang. Om deze reden zal door Credinq een research worden uitgevoerd op de achtergrond van de financier of accountant.


Lees meer
Wanneer kan ik een verzoek – lead selecteren als financier / accountant?

Je kunt een verzoek – lead selecteren na registratie en goedkeuring van je registratie door Credinq. Credinq zal registratie binnen 24 uur beoordelen.


Lees meer
Is een financieringsspecialist gescreend?

Ja, we controleren de achtergrond van een financieringsspecialist uitgebreid. Op basis van de reviews vindt er ook een beoordeling plaats. Credinq accepteert geen verdere aansprakelijkheid ten aanzien van de het inhoudelijke proces.


Lees meer
Wat gebeurd er na de koop van een lead?

De plaatser ontvangt een email dat je geïnteresseerd bent, hij ontvangt je contactgegevens. De financieringsspecialist ontvangt bij de koop de contactgegevens van de aanvrager.


Lees meer
Hoe selecteer ik een begeleidingsverzoek?

Door op de marktplaats op het (winkelwagen icoontje) te klikken kunt u de lead kopen.


Lees meer
Wat gebeurd er na een match van je financieringsverzoek?

De plaatser ontvangt een notificatie dat je geïnteresseerd bent, hij ontvangt je contactgegevens. De financier ontvangt bij match de contactgegevens van de plaatser.


Lees meer
Wat houdt ‘100% garantie op reactie, anders geld terug’ in?

Credinq hanteert een 100% garantie op een reactie van tenminste 1 financier bij het plaatsen van een financieringsverzoek, anders wordt de plaatsingsfee van het betreffende verzoek – op verzoek van de plaatser – geretourneerd.


Lees meer
Is een financier gescreend?

Ja, we controleren de achtergrond van een financier uitgebreid. Op basis van de reviews vindt er ook een beoordeling plaats. Credinq accepteert geen verdere aansprakelijkheid ten aanzien van de het inhoudelijke proces.


Lees meer
Blijf ik altijd anoniem?

Ja, behoudens voor de geïnteresseerde partijen, zij ontvangen na getoonde interesse jouw contactgegevens. Deze partijen zijn door ons gescreend.


Lees meer
Neem contact op

Direct aan de slag om jouw doel te bereiken?

Ga voor een vliegende start, een groei in jouw omzet of een consistente winstmarge.
Credinq helpt jouw onderneming met passende financiers per doel.

Start financieringsaanvraag